вторник, 11 януари 2011 г.

Има ли цена щастието?

                Има моменти, когато животът започва и свършва с това да сме „над нещата”, над хилядите бариери, пречки, спънки и други видове прегради, които стоят между нас и мечтите ни. А какъв по-добър начин да се извисим над всичко върху чифт Christian Louboutin ($995), ултрависоки и сатенени за разкош?
                Доказано е, че скъпите неща носят по-голямо удоволствие от евтините дори когато цената е единствената разлика между продуктите. Това се дължи на състезателната ни природа, на дълбоката ни нужда да сме повече от другите. Не случайно с един и същ доход сме щастливи, ако живеем до по-бедни съседи, и сме нещастни, ако живеем до по-богати. И не случайно България е най-тъжното място на света. Не защото сме най-бедните, а защотото сме сред най-добрите в показното съществуване.
                Да се сравняваме с другите и да се опитваме да сме повече от тях е най-сигурният начин да изпитаме моментно удоволствие, но да останем безкрайно нещастни. Независимо колко сме успешни, винаги намираме начин да се сравним с някой, който е повече от нас. Което води до огромния парадокс, че искаме неща, само защото някой друг е намерил начин да ги има преди нас. И да страдаме за това.
                Добрата новина е, че винаги имаме избор за какво да харчим времето си на земята - за да се сравняваме или за да се ХАРЕСВАМЕ. 
               Ето 10 идеи от Соня Любомирски от Калифорнийския университет, които ще ви помогнат да се харесвате повече и да се чувствате по-щастливи и удовлетворени от живота си. И са по-ефективни от най-скъпата покупка - научно доказано!
Изразявайте благодарност: опишете хубавите неща в живота си и изразете благодарност на тези, които са ви помогнали да ги постигнете.
Развивайте положителните си очаквания: водете си дневник, в който описвате най-доброто си възможно бъдеще.
Спрете да се сравнявате с другите: когато ви обземе завист, напишете името на човека върху лист хартия и си представете на каква цена постига успехите си. Готови ли сте на същите рискове и лишения?
Практикувайте добри дела: помагайте спонтанно на другите около вас – съседи, колеги, случайни минувачи.
Създавайте приятелства без да търсите изгода: инвестирайте време и любов в това да развиете и заздравите едно приятелство.
Прощавайте: напишете писмо на някой, който ви е наранил или се е отнесъл несправедливо с вас.  Излейте гнева и негодуванието си вместо да ги задържате в себе си.
Оставете си време за удоволствия: Обърнете внимание какво ви доставя удоволствие. Наслаждавайте му се без чувство за вина, мислете за преживяванията си, записвайте ги или ги обсъждайте с другите.
Посветете време и усилие на конкретна цел: Изберете си реалистична цел, което искате да постигнете. Съставете си план за действие и започнете да го изпълнявате стъпка по стъпка.
Погрижете се за тялото си: Намерете начини да поглезите тялото си. Хранете се здравословно, разхождайте се, идете на масаж, медитирайте.
           Щастието има своята цена и тя е времето, което отделяме, за да го отгледаме вътре в себе си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар