понеделник, 31 януари 2011 г.

Яж, мисли и бъди дисциплиниран

   
    Който вярва, че чалга културата е убила духовния живот на българина ще остане разочарован. Справка на най-продаваните книги в книжарниците показва нестихващ  интерес към литературата за самопомощ и себепознание. Запазили сме желанието за развитие и усъвършенстване- това е добрата новина. Каква е лошата?
    Повечето заглавия от този жанр не помагат, защото са основани на псевдонаука, спекулативни заключения и гръмки, но непостижими обещания. Има и такива, които не само не помагат, но вредят на психологическото ни здраве като подхранват две големи заблуди:

Заблуда номер 1: Мисленето е всичко
    Въпреки че връзката между мислите  и чувствата е силна, прекомерният фокус върху мисленето води до интелектуализация – защитен механизъм, които отдалечава и блокира „отрицателните” чувства, които изпитваме. А много често в тези чувства се крие ключът към промяната и израстването ни. Тал Бен-Шахар използва метафората за тръбата, по която текат чувствата ни. Ако задържаме и отричаме чувства като тъга, гняв, вина, срам, завист, защото смятаме, че са „лоши”, те задръстват тръбата и сме неспособни да изпитвам и чувствата, които смятаме за „добри”. Налягането, което се създава, прераства в емоционален срив. И тогава е време да изоставим фантазията за перфектен, изтъкан от щастие живот и да освободим напрежението като признаем и приемем чувствата си, такива каквито са. За да можем да продължим напред.

Заблуда номер 2: Волята е всичко
    Всесилната самодисциплина е мит. Всеки знае колко е крехка волята - искаш да спреш цигарите, да ядеш здравословно, да тичаш в парка, да бъдеш силен, да забравиш.... но не се получава....За да обясни тази съпротива, Джонатан Хайд използва аналогията за слона и ездача. Ездачът е рационалното ни Аз, умението ни да мислим и да плануваме за бъдещето. Той язди слона, емоционалното ни Аз. Всеки път, когато обмисляме промяна, тя изисква насоката на ездача, но и енергията на слона. Без слона обмисляме до безкрай без да действаме, без ездача действаме спонтанно без да мислим. Дълготрайната промяна изисква и симпатиите на ездача и тези на слона, за да се случи. За нея трябва да сме подготвени и рационално, и емоционално. В противен случай волята ни се изчерпва с това да си купим поредната книга за самопомощ.
      
     Разбира се, има и книги, които помагат. Характерно за тях е, че са основани на сериозни научни изследвания и опит, фокусирани са върху една тема, посланията са ясни и разбираеми, насоките са конкретни, обещанията на корицата са реалистични.
     Мнозина психолози и терапевти препоръчват четенето като част от програмата на клиента, така наречената библиотерапия. Това са някои книгите с превод на български (без списъкът да бъде изчерпателен), които са препоръчвани от уважавани издания като Authoritative Guide to Self-Help Resources in Mental Health и The Complete Adult Psychotherapy Treatment Planner:
  
     Приятно четене и не забравяйте, че добрата книга може да има забележително влияние, но не може да замести консултацията със специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар