събота, 7 май 2011 г.

Купонът продължава въпреки кризата


Мишел Гутсузян написа в Дневник преди няколко дни, че купонът в България свъшил през 2008. Това се смята за най-щастливата година за българските семейства, защото бележи пика на доходите им. Може би г-н Гутсурян трябва да се консултира с някакви източници преди да прави смели заключения за връзката между доходите и щастието на нацията. Всъщност, сръвнение с 2008, през 2011 оптимистично настроените  са с 2% повече (47% от анкетираните от НЦИОМ). Изглежда, че „купонът” на г-н Гутсузян продължава с пълна сила. 

Кризата е лошо нещо и за това две мнения няма. Но ето и някои позитиви:
  • Консумираме по-малко колбаси за сметка на варива като боб, леща и ориз. Консумират се предимно храни от местни производители. Ако не високата ни хранителна култура, то поне кризата ни принуди да избираме натурални храни, които са местно производство.
  • Предпочитаме да почиваме в България. Това води до близо 1,8 млрд. евро, които остават в българската икономика.
  • Намаляваме разходите си за цигари. 
  • Правим повече секс и се раждат повече българчета.

8 коментара:

  1. защо трябваше да ни удари кризата за да започнем да избираме натуралните и качествени храни защо преди това давахме парите си за скъпи неща на които купуваме само опаковката дефакто а вътре има нещо което дори не се замисляме какво е и откъде е дошло.в нашета красива страна винаги сме си имали всичко и море и планини и аз никога несъм ги разбирал хората защо отиват и си дават парите примерно в гърция можеби просто за да се хвалят след това че са били там и колко по евтино им било там което е пълен абсурд защото после само те си знаят как са изкарали до следващата заплата и т. н. суперлативи от мен за публикацията . и нека да изберем българското :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ами има нещо вярно.2008 беше пика при нас, когато в америка кризата вече се усещаше сериозно. А тогава ние още не вярвахме, че ще ни стигне...

    ОтговорИзтриване
  3. Последното ми хареса! Факт е, че доста двойки решиха да си направят бебе, защото бременните не могат да бъдат уволнени и съкратени, после следват 2 години майчинство и постоянни доходи. Относно цигарите - като гледам пушачите не са намалели, а са минали на по-евтини цигари. За боба и варивата нямам наблюдения, но за това пък евтиното "сирене", което всъщност не е сирене се изкупува... На 100% съм съгласна, че сме малко по-щастливи или поне оптимистични - то като удариш дъното какво друго ти остава?!

    ОтговорИзтриване
  4. Това за секса ми хареса, но това, че се раждат българчета не е истина. Раждат се само циганчета, а ние ги гледаме и издържаме с нашите данъци!

    ОтговорИзтриване
  5. ooo колко е мило и сладко това куче само как невинно гледа.идва ти да хванеш и да го намачкаш хахах.И с тази празнична шапка, може би затова така гледа иска да я свалим от него.Не бях чувала за тази статистика, че 2008 година е най-добрата от гледна точка на финанси в семействата.Консумираме по-малко колбаси за сметка на варива като боб, леща и ориз. До някъде е хубаво, че се консумират предимно храни от местни производители. Ако не високата ни хранителна култура, то поне кризата ни принуди да избираме натурални храни, които са местно производство. Радвам се че попаднах на тази статия.

    ОтговорИзтриване
  6. В България има прекрасни красиви кътчета където можем да отидем със семейството си и да си починем.България е голяма и няма как да сме я разгледали и посетили всичко в нея.Силно се надявам да правим повече секс и да се раждат повече българчета.Ние сме умна и красива нация, не бива да допускаме да се самопогубим.Хареса ми тази статистика която показва, че всъщност, сръвнение с 2008, през 2011 оптимистично настроените са с 2% повече (47% от анкетираните от НЦИОМ). Изглежда, че „купонът” на г-н Гутсузян продължава с пълна сила. Дано да е така!

    ОтговорИзтриване
  7. Въпреки всичко трябва да се веселим и да си живеем добре така е.

    ОтговорИзтриване
  8. Съгласна съм, че консумираме по-малко колбаси за сметка на варива като боб, леща и ориз. Консумират се предимно храни от местни производители. Ако не високата ни хранителна култура, то поне кризата ни принуди да избираме натурални храни, които са местно производство. Що се отнася това че 2008година се смята за най-щастливата година за българските семейства, защото бележи пика на доходите им, не съм много на ти. Не съм наясно със статистиката, но и сега хората пестят и трупат пари в банките си,показва го това, че милионерите се увеличили последните години.

    ОтговорИзтриване