четвъртък, 7 април 2011 г.

Защо щастието носи успехи?

Каква е връзката между щастието и успеха? Когато  ме повишат, ще съм щастлива, ще съм щастлив, когато забогатея...и така нататък и така нататък. Даваме си ежедневно обещания, с които само отлагаме момента, в които ще бъдем наистина щасливи и удовлетворени от живота си. И той не идва. Но както преди Коперник хората са били убедени, че слънцето се върти около земята, но са грешали, така и сега се смята че щестието се върти около успеха, а всъщност хиляди изследвания показват точно обратното. Ето и няколко примера:

Доброто състояние на духа води до добро здраве. Може би най-познатото изследване в областта е проведено сред монахините от „Нотр Дам”. Изследователите, водени от Дебора Данър, анализират кратки лични изказвания, написани от монахините преди десетилетия малко преди да положат обет. Данър определила всяко изказване като позитивно, негативно и неутрално според думите и изреченията, с които монахините описвали себе си. Шокиращо, стилът на писане предвиждал дали монахините ще страдат от Алцхаймер или ранна смърт 60-70 години по-късно. Позитивно настроените монахини живеели средно 7 години по-дълго и били по-здрави генерално като този ефект не може да се обясни с други фактори от средата, тъй като всички те са имали идентично ежедневие.  

Освен с отлично здраве, по-щастливите хора могат да се похвалят и с повече професионални успехи. В едно проучване измерват емоциите на 272 служители и остановяват, че щастливците получават по-висока заплата и по-висока оценка от ръководството 18 месеца по-късно. Друго изследване разкрива, че щастливите хора в първи курс в университета получават по-високо заплащане от останалите си колеги дори 19 години по-късно независимо от първоначалния си социален статус. Щастливите случители са по-продуктивни, по-мотивирани и отсъстват по-рядко. Не e изненадващо, че са по-добре платени и ценени в организациите си.

Плодовете на щастието не изискват години, за да ги вкусим. Една позитивна мисъл и чувство има способността да отвори очите ни за нови идеи и решения, за които сме били слепи. Ако някога сте гледали д-р Хаус знаете колко е важна креативността за поставянето на сложни диагнози. В сериала Хаус е нащастен и циничен, но дали това го прави по-добър диагностик? Отговорът на този въпрос идва от проучване, което изследва как опитни доктори правят диагноза на хипотетичен случай. Част от докторите са  „ощастливени”, което в последствие ги прави два пъти бързи и точни в определянето на диагнозата от останалите им колеги. Как са ги „ощастливили”? Като са им подарили по една близалка в началото на изследването :) Забележете, не ваканция или повишение, а една обикновена близалка, чрез силата на доброто настроение, което носи, може да направи един доктор два пъти по-добър професионалист.  

Изводът от тези изследвания и много други подобни е неопровержим. Щастието има странични ефекти, на които просто не може да се утои!

1 коментар:

  1. с една тума трявба да сме Щастливи - да дъдем щастливи с това което имаме за да имаме още повече причини за щастие

    ОтговорИзтриване