неделя, 9 януари 2011 г.

ПСИХО-логия

     

    Традиционно темата за човешката психика не е положителна. Спонтанно изникват образи като психиатрични болници, усмирителни ризи и изгубени души в ступор. За обществото психологията е наука за болести, дисфункции и комплекси.
     Но тази гледна точка е непълна. Освен надолу, имаме път и нагоре. Ходейки по тънкия лед на „нормалността”, може да паднем бездната, но и да достигнем звездите. Или просто да продължим да живеем така, както до сега...на ръба.
     Позитивната психология е наука за щастието, за удовлетворението и за вътрешната ни сила да живеем не просто нормално, а оптимално. 
     Проведените през последните години изследвания водят до формулирането на четирите съставки за оптимален живот:
Връзки - ако имате в живота си приятелски кръг, семейство и колеги, които ви подкрепят без да ви съдят, ще избегнете тъгата, самотата, ниската самооценка и проблемите със съня и храненето.
Позитивен начин на мислене - хората с позитивна нагласа са по-здрави, по-успешни, имат по-стабилни семейства и печелят повече пари. 
Благодарност - ще сте по-щастливи и удовлетворени, ако отделяте време да оцените и да бъдете благодарни за хубавите неща и любимите хора до вас. 
Цел и смисъл - щастливите хора имат цел и смисъл, които ги мотивират да се борят в моменти на криза и затруднение.
       Затова, ако искате да живеете оптимално, изградете добри отношения с другите, бъдете оптимисти, ежедневно благодарете за хубавите неща, които ви се случват, и си намерете цел, която да ви води напред.

Няма коментари:

Публикуване на коментар