неделя, 27 февруари 2011 г.

Познаваш ли силните си страни?


Когато мислим за промяна, това често придобива формата на самокритика – не съм достатъчно успял/а, обичан/а, желан/а и така нататък. Трябва да поправим това, което не работи и да развием това, което не ни достига...Противно на това мислене, ключът към успеха е не в коригирането на слабите ти страни, а в ежедневното използването на положителните ти качества. 

Силните ти страни формират основата на характера ти, ядрото на това, което си ти като личност.  Те са базата за развитие на талантите ти, мотивацията зад избора на интереси и занимания, начинът, по които се възползваш от възможностите на средата, която те заобикаля. Те определят нагласата ти да мислиш, чувстваш и действаш по начин, който е естествен и зареждащ и който ти позволява да се развиваш, функционираш и общуваш ОПТИМАЛНО.

В резултат на няколко години проучвания и работата на над 50 учени по целия свят е създаден каталог на универсалните достойнства. Шестте общи категории са мъдрост и знание, кураж, човечност, справедливост, умереност (temperance) и трансценденталност (transcendence). В тези категории влизат 24 положителни качества като любознателност, креативност, жизненост, доброта, лидерство, надежда, хумор. На сайта на Via Institute on Character може да се регистрираш и да попълниш диагностичния тест на английски. Ако не си падаш по такива тестове, може да определиш сам положителните си качества като направиш следното упражнение:

Вземи лист хартия и направи списък с нещата, които си постигнал/а тази седмица (помогнал си на колега, развеселил си приятел, прочел си книга, сготвил си вкусно ястие, справил си се с трудна задача). 
Задай си следните въпроси:
  • За кои начинания си спомням с усмивка? Кои са качествата, които съм проявил/а в тези ситуации?
  • Когато съм в най-добрата си форма кои са качествата, които проявявам?
  • Когато съм в затруднение, кои са качествата, които ми помагат да се справя?
На база на отговорите си състави списък с 5 характерни за теб положителни качества. Обсъди ги с приятел или някой от семейството, за да чуеш тяхната гледна точка.

Според проучванията повечето от нас не използват достатъчно силните си страни, въпреки че те ни правят по-продуктивни, по-креативни и по-щастливи.  

Запитай се дали силните качества от списъка ти отговарят на качествата, които се изискват на работното ти място, във връзката, в семейството. Може ли да ги използваш по-често? Или дори да промениш нещо, за да се чувстваш в „свои води”?

Запитай се има ли начин да използваш силните си страни по нов начин с нови хора. Ако си любознателен, използвай любовта си към занията извън ежедневните си задължения и си намери подходящо хоби или се присъедини към група, която споделя твоите интереси. Може да черпиш идеи и от модели за подражание: Алберт Айнщайн за креативността, Мартин Лутър Кинг за надеждата, Далай Лама за жизнеността. Намери приятел, с който да объждате силните си страни и да се забавлявате като експериментирате с нови начини да ги прилагате.

 Успех и нека силата бъде с теб! 

Познаваш ли силните си страни? Мъдрост и знание

1 коментар:

  1. "Речта на Краля" е срахотен пример за кураж и последователност в действие! Ако търсите вдъхновение как да използвате тези свои качества, трябва задължително да го гледате!

    ОтговорИзтриване